Szeretem a gyömbért és ezzel nem vagyok egyedül. Ez lehet az oka, hogy elég széles körű a felhasználása. Megesszük a sushi mellé, különböző indiai és kínai ételeket ízesítünk vele, megfűszerezzük a mézeskalácsot és más süteményeket, vagy teaként fogyasztjuk. Mégis a legjobb dolog, ami a gyömbérrel történhet, ha gyömbérsört készítünk belőle! Főleg, ha ezután ezt egy Moscow Mule, vagy egy Dark ‘n’ Stormy keverésére használjuk fel.
Gyömbérsört készíteni nem időigényesebb, mint felkutatni itthon egy boltot, ahol lehet kapni azt. Viszont sokkal jobb móka! Szaladj le a sarki zöldségeshez, vegyél egy-két nagyobb darab gyömbér-gumót, citromot, szerezz be élesztőt (én borélesztőt használtam) és kezdheted is.
Gyümölcscentrifugával kifacsarjuk a gyömbér levét, hozzákeverjük a frissen facsart citromlevet, a cukorszirupot, némi meleg (de nem forró) vizet, belerakjuk az élesztőt, majd ezt az elegyet egy csatos üvegben száraz, sötét, szoba-hőmérsékletű helyen két napig állni hagyjuk. 48 óra leforgása után berakjuk a hűtőbe néhány órára és már fogyaszthatjuk is! Az utóbbi lépésre azért van szükség, hogy a hideg megállítsa az erjedést. (Természetesen a citromlé helyett kísérletezhetünk lime levével, a cukor helyett mézzel, esetleg vanília sziruppal...)
Tehát a recept a következő (Ebből 1 liter gyömbérsört tudunk készíteni):
6 cl gyömbér lé
8 cl frissen facsart citromlé
15cl cukorszirup (1:1)
7 dl langyos víz
0,25 gr élesztő
Gyümölcscentrifugával kifacsarjuk a gyömbér levét, hozzákeverjük a frissen facsart citromlevet, a cukorszirupot, némi meleg (de nem forró) vizet, belerakjuk az élesztőt, majd ezt az elegyet egy csatos üvegben száraz, sötét, szoba-hőmérsékletű helyen két napig állni hagyjuk. 48 óra leforgása után berakjuk a hűtőbe néhány órára és már fogyaszthatjuk is! Az utóbbi lépésre azért van szükség, hogy a hideg megállítsa az erjedést. (Természetesen a citromlé helyett kísérletezhetünk lime levével, a cukor helyett mézzel, esetleg vanília sziruppal...)
Tehát a recept a következő (Ebből 1 liter gyömbérsört tudunk készíteni):
6 cl gyömbér lé
8 cl frissen facsart citromlé
15cl cukorszirup (1:1)
7 dl langyos víz
0,25 gr élesztő
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése