2012. február 15., szerda

Rézbögrében a világhírnévig



A Moscow Mule 1941-ben született meg Hollywoodban, a Sunset Boulvard Cock’n’Bull nevű bárjában. Talán az első koktél, ami Amerikában látta meg a napvilágot és amihez vodkát használtak. Akkoriban ugyanis nem örvendett ekkora népszerűségnek ez a szesz az újvilágban... sem.






Ezt próbálta megváltoztatni John G. Martin is, aki a Smirnoff vodkát próbálta bevezetni az amerikai piacra. Ott ücsörgött a Cock’n’Bullban barátjával, Jack Morgannel, aki a bár, és emellett egy felhalmozódott gyömbérsör-készlet tulajdonosa is volt. Abban a pillanatban meg is született a nagy ötlet. Összeöntenek 4 centiliter Smirnoff vodkát egy kis gyömbérsörrel, belefacsarnak egy fél lime-ot és mindezt egy rézbögrében szervírozzák. Ugyanis volt egy ismerősük, akinél véletlenül hegyegyekben álltak a rézbögrék. Majd gyorsan le is fényképezték egy polaroid géppel és átmentek a szomszédos kocsmába, ahol megmutatták a képet erről az új, divatos italról. Nem is maradtak sokáig, csak amíg meggyőzték a tulajt, hogy akár le is húzhatja a rolót, ha nem tartja a Moscow Mule-t. Miután ez sikerült, újabb fotó készült és a harmadik helyre már két képpel érkeztek, a negyedik bárba már hárommal és így tovább... Végül - ennek a koktélnak is köszönhetően - elindult a vodka-őrület Észak-Amerikában, majd átterjedt az egész világra.
Lássuk, hogyan is kell elkészítsük a Moscow Mule-t!
  1. Tegyünk jeget a pohárba (rézbögrébe, ha van)
  2. Öntsünk bele 4 cl vodkát
  3. Csavarjunk bele 1/4 lime-ot
  4. Húzzuk fel gyömbérsörrel
Használhatunk boltban kapható gyömbérsört, vagy akár házilag is elkészíthetjük azt. Legvégső esetben megengedett a ginger ale is (Kinley, Canada dry...), de ezzel soha nem kapunk olyan ízhatást, mint a gyömbérsörrel!

1 megjegyzés:

  1. Hát nem zseniális? Összeöntöttek két olyan piát, ami a kutyának sem kellett egy lomtalanított edénybe? Lényegesen jobb marketing húzás volt, mint a "fehér whisky"...

    VálaszTörlés