Igaz, ami igaz, a fizzek közül a gin fizz kapja a legtöbb lájkot. Története a koktél készítés hőskoráig nyúlik vissza. Az első forrás 1882-ben taglalja a receptjét.
A korabeli recept:
1,5 uncia (4,5 cl) gin,
1 tk. Porcukor,
3 tk. Citromlé,
szódavíz
Az ördög a részletekben
Az ital több mint száz év alatt együtt változott fogyasztóival, és ennek a változásnak a sikerét bizonyítja, hogy ma is az egyik legnépszerűbb ital a gin fizz. De lehet, hogy közben a lényeg veszett el. A lényeg pedig nem a tartalom és nem is azok aránya. A lényeg - akár az ördög - a részletekben lakozik, az ördög pedig a szóda képében jelenik meg.
A századfordulón még nem létezett a palackozott ásványvíz, sem a cornelius gép, csak a Jedlik Ányos-féle szódavíz, amit fogyasztás előtt jól fel kellett rázni, hogy aztán egy szénsavban gazdag, habzó, könnyeket fakasztó italhoz jussunk. Ami nem hogy frissít, egyenesen arcon csap a ma ismert vérszegény társaihoz képest.
Végy egy jó adag gint (vagy bármit), tetszés szerint ízesítsd porcukorral és friss citromlével, egy nagyobb mennyiség törtjég hozzáadásával jó alaposan, percekig rázd, majd szűrd egy 6-8 unciánál (2-2,5 dl) nem nagyobb pohárba és öntsd nyakon szódával – egyenesen a szifonból, jól felrázva.
Az így kapott italt aztán gyorsan fogyasszuk, nehogy pont az ördögi részlet illanjon el.
Ha egy bárban így kapjuk ezt az italt, akkor biztosak lehetünk, hogy a legjobb helyen járunk. Ha nem, hát kérjük így!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése