A Dark ‘n’ Stormy a Bermudák nemzeti itala, ami világszerte népszerűvé vált. Tradicionálisan Gosling’s Black Seal rumot és - a szintén bermudai - Barritt’s gyömbérsört használják hozzá.
A nevét onnan kapta, hogy ha a gyömbérsörre öntjük rá a sötét rumot, akkor úgy néz ki, mint amikor a fehér homokos tengerpart felett sötét viharfelhők gyülekeznek. Sajnos még nem kapott el az eső a Bermudákon, de gondolom az is hasonlóan frissítő lehet, mint ez az ital.
A koktél az első világháború után lett népszerű, amikor a szigeten gyömbérsört kezdett el gyártatni a Brit Haditengerészet, és a bartenderek ehhez öntötték hozzá a helyi rumot. Amerikába a vitorlás közösség által jutott el, majd innen világhírnévre tett szert a Gosling Black Seal rum és a gyömbérsör kombinációja.
A 70-es években ezt a népszerűséget sok más rumkészítő is szerette volna kihasználni és a saját rumjából elkészíteni ezt az italt. Erre a Gosling család levédette a Dark ‘n’ Stormy receptjét, így Amerikában és a Bermudákon csak azt a koktélt nevezhetjük így, ami az általuk gyártott rummal készül.
Másképpen van ez Ausztráliában! Oda az ausztrál rögbijátékosok - és szurkolóik - vitték el az ital jóhírét. Az ausztrál csapat minden évben részt vesz egy rögbi tornán a Bermudákon, és mivel a Gosling’s Black Seal nem volt kapható az országban, a Bundaberg (Ausztrália nemzeti rumja) gyorsan levédette a nevet. Sőt, 1993-ban kijöttek kisüveges és dobozos Dark ‘n’ Stormyval is.
Tehát a recept a következő:
- Rakjunk annyi jeget a pohárba, amennyi belefér
- Öntsünk bele annyi gyömbérsört, hogy 1-2 ujjnyi hely maradjon a tetején a rumnak
- A tetejére töltsük a Gosling Black Seal rumot
- A Bermudákon nem szokás, de szerintem harmonikusabbá teszi az italt, ha egy negyed lime-ot belefacsarunk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése