A történetünk, egy Santiago de Cubától körülbelül 20 kilóméterre eső tengerparti városkához közeli bányában kezdődik. Igen, jól gondoltátok! A városka neve Daiquiri.
A rum, a lime és a cukor elegye valószínűleg már jó ideje közkedvelt lehetett Kubában, hiszen a sziget bővelkedik mindhárom összetevőben. Mégis Jennings Cox amerikai bányászmérnök nevéhez kapcsolódik a Daiquiri feltalálása. A legenda szerint nem szeretett volna szégyenben maradni a vendégei előtt, amikor kifogyott a ginből, hát helyettesítette azt helyi rummal, valószínűleg Bacardival. 1909-ig a koktél csak kubában növelte lekes fogyasztótáborát, amikor is Cox vendégül látta Lucius W. Johnson admirálist, aki az amerikai haditengerészetnél szolgált. A tisz magával vitte a receptet az államokba, ahol először a Washingtowni haditengerészeti klubban, majd egész amerikában népszerűvé vált.
A Daiquiri sikeréhez a háború és Roosevelt elnök "jó szomszéd politikája" is jelentősen hozzátett. Előbbinek köszönhetően nehezebben lehetett hozzáférni egyes termékekhez, különböző szeszekhez az államokban, míg az utóbbi megnyitotta a határokat a karib-térség országai - így Kuba - előtt.
Számos híresség kedvence volt a Daiquiri, mint például John F. Kennedy, amerikai elnöké, vagy Ernest Hemingway nobel-díjas íróé. Utóbbi egy ízben - mondják - 16 dupla Daiquirit ivott meg az El Floridita bárban, a Daiquiri templomjában. Constante Riballagua készítette el számára az úgynevezett Hemingway Daiquirit, amiben a cukrot grépfrút lével és maraschino likőrrel helyettesítette.
Jó Daiquiri: Minyon, Boutiq', Baldaszti's Grand, The Bar, Traifiq
VálaszTörlésKözepes Daiquiri: Fridays, Ötkert, Hardrock Café, Symbol
Ihatatlan lőre: Morrisons 2 (több cukor, mint rum), Blaha Söröző (longdrinkes pohárban XD), Mika Tivadar, Anker
eddig ezeket a helyeket próbáltam. Állítólag a Nobuban is jó piák vannak, de oda még nem sikerült eljutnom...
Ja, és nem tudjátok átállítani, hogy a komemntek ne csupa nagybetűvel jelenjenek meg. Így elég idegesítő...
VálaszTörlés