2012. április 12., csütörtök

Ki mit tud?


Egy ideje nyomon követhetünk a világhálón egy versenyt, amit a holland Bols cég írt ki, keresve a világ legjobb bartendereit. Magyarországról is jelentkezett 12 versenyző, közülük 4 jutott tovább a második fordulón. Név szerint Keresztes Ferenc, Onufer Gábor, Orosz Ákos és Lukács Roland. Ezúton is szeretnénk gratulálni nekik! 
Ebben a bejegyzésben szeretnénk végigmenni azokon a kérdéseken, amiket nekik kellett megválaszolniuk, ahhoz, hogy továbbra is versenyben maradjanak. Úgy gondolom a kérdések megválaszolása - bár a versenybe már nem szállhatunk be vele - mindenképp fejleszthet minket is, ezért arra bíztatok mindenkit, hogy próbálja meg kitölteni a tesztet!

1. A felsoroltak közül melyik a világ legrégebbi alkohol márkája?
A, Bols
B, Chartreuse
C, Bushmills
D, Clement

2. Melyik évben készítette el az első geneverjét a Bols?
A, 1575
B, 1602
C, 1608
D, 1664

3. Mikor szabadalmaztatták először a folyamatos lepárlást? 
A, 1575
B, 1818
C, 1827
D, 1830

4. Mikor alapították a V.O.C.-t? 
A, 1806
B, 1862
C, 1602
D, 1206

5. Minek a rövidítése a V. O. C.?
A, Vilegende Ochtend Cardemon
B, Verenigde Oosterse Clakkenkoek
C, Verenigde Oost-Indische Compagnie
D, Viekeerende Oostwestern Compagnie

6. Mit jelent a "Semper Idem" kifejezés?
A, Mindig ugyanolyan
B, Sohasem ugyanolyan
C, Magas minőség
D, A lepárlás és a keverés művészete

7. Az üstlepárlásnál különválasztjuk az elő-, illetve az utópárlatot. Mit tartalmaz az előpárlat?
A, Methanolt
B, Ethanolt
C, Trachitolt
D, A felsoroltak közül mindegyiket

8. Milyen sorrendben kell elkészíteni a következő rendelést? Eszpresszó, Mojito, Cosmopolitan, Gin Tonic, Csapolt sör
A, Gin tonic, Mojito, Cosmopolitan, Eszpresszó, Csapolt sör
B, Gin tonic, Eszpresszó, Cosmopolitan, Mojito, Csapolt sör
C, Gin tonic, Eszpresszó, Mojito, Cosmopolitan, Csapolt sör
D, Mojito, Cosmopolitan, Gin tonic, Eszpresszó, Csapolt sör

9. Hogyan definiálta 1806-ban a koktélt a "The Balance & Colombian Repository"?
A, víz, alkohol, cukor, gyümölcs
B, keserű, alkohol, cukor
C, víz, cukor, alkohol, tojásfehérje
D, víz, alkohol, cukor, keserű

10. Minimum mennyi ideig érlelik az Anejo Tequilát?
A, 2 hónap
B, 1 év
C, 3 év
D, 1,5 év

11. Melyik évben adta ki az első igazi koktél könyvet Jerry Thomas, akit a koktélok keresztapjának tartanak?
A, 1862
B, 1820
C, 1888
D, 1608

12. Mikor említették először a gabonát a párlatok alapjaként Hollandiában?
A, 1296
B, 1552
C, 1582
D, 1575

13. Mennyi idő alatt fő le egy eszpresszó?
A, 15-20 másodperc
B, 20-25 másodperc
C, 25-30 másodperc
D, 35-40 másodperc

14. Melyik gyümölcs hozzáadásával készül a "Boeren Meisjes" a brandewijn-ből?
A, Sárgabarack
B, Mazsola
C, Körte
D, Alma

15. Hogy nevezik a minden évben New Orleans-ban megrendezett - világszerte a legelismertebb - bartender eseményt?
A, Tales of the Cocktail
B, Tales of the Bartender
C, The Beverage Chronicles New Orleans
D, Bar and Beverage event New Orleans

16. Hol és mikor alapították a Bitter Truth Company-t?
A, 2005, Németország
B, 2006, Németország
C, 2006, Egyesült Királyság
D, 2005, Egyesült Királyság

17. Mi a Genever fő összetevője?
A, Brandewijn
B, Korenwijn
C, malátabor
D, gyógy- és fűszernövények

18. Mi az etil-alkohol forráspontja?
A, 78 Celsius-fok
B, 100 Celsius-fok
C, 84 Celsius-fok
D, 64 Celsius-fok

19. Mi látható a képen?
A, Kezdetleges szívószálak
B, Régimódi koktélpálcák
C, Keverőpálcák
D, Teatojás



20. Készíts egy réteges shot-ot a következőkből. Rakd őket sorrendbe a rétegezés szerint (a legnehezebbtől a legkönnyebbig, balról jobbra).
A, Créme de Cassis
B, Grenadine
C, Őszibarack likőr
D, Vodka

21. Honnan ered a likőr (Liqueur) elnevezés?
A, Liquor
B, Liquefacere
C, Liquid
D, Liqueurspirito

22. Milyen sokáig lehet érlelni a tequila blanco-t a mexikói tequila törvény szerint?
A, 6 hónapig
B, 2 hónapig
C, 1 évig
D, Nem szabad érlelni

23. Mi a Pikketanussie?
A, Egy kis kezű bartender
B, Egy pohár genever
C, A Vesper Martini egyik változata
D, Egy kis mogyorós tálka

24. Mi a rhum agricole alapja?
A, Tiszta szesz
B, Nádcukorlé
C, Cukor melasz
D, Nádcukor

25. Mi a legjellemzőbb a bourbon-re?
A, 100%-ban kukoricából készült whisky, 2,5 évig érlelve új, égetett tölgyfa hordóban
B, 51%-ban árpából készült whisky, 3 évig érlelve új, égetett tölgyfa hordóban
C, 51%-ban kukoricából készült whisky, 2 évig érlelve új, égetett tölgyfa hordóban
D, 51%-ban rozsból készült whisky, 4 évig érlelve új, égetett tölgyfa hordóban

26. Mi a gin fő összetevője?
A, Gabona
B, Szőlő
C, Melasz
D, Boróka

27. A Young Genever-ben mennyi lehet a megengedett legtöbb malátabor?
A, 10%
B, 15%
C, 20%
D, 25%

28. Ki álmodta meg a Breakfast Martinit?
A, David Wondrich
B, Rob Rademaker
C, Dale de Groff
D, Salvatore Calabrese

29. Milyen szőlőfajtákból készülhet pezsgő (champagne)?
A, Pinot Noir, Grenache, Chardonnay
B, Pinot Noir, Pinot Meunier, Sauvignon Blanc
C, Chardonnay, Pinot Noir, Shiraz
D, Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier

30. Ki írta az Imbibe című könyvet?
A, David Wondrich
B, Gary Regan
C, Dale de Groff
D, Salvatore Calabrese

31. Minek a rövidítése a Franciaországban használatos A.O.C.?
A, Appelation d'Origine Commitee
B, Appelation d'Origine Controlée
C, Appelation d'Oxygen Controlée
D, Appelation d'Origine Collection

32. Mi a likőr meghatározása az EU szabványok szerint?
A, Min. 100 gramm cukor, min. 5,5% alkoholtartalom
B, Min. 150 gramm cukor, min. 5,5% alkoholtartalom
C, Min. 100 gramm cukor, min. 15% alkoholtartalom
D, Min. 150 gramm cukor, min. 17% alkoholtartalom

33. Az alábbiak közül melyik a likőrkészítés 4 módja?
A, Hideg keverés, Lepárlás, Összetörés, Tejszín
B, Keverés, Lepárlás, Szűrés, Kivonatolás
C, Hideg keverés, Lepárlás, Szűrés, Kivonatolás

34. A Difford's Guide szerint melyik likőr tartozik a "14 alapvető hozzávaló" közé?
A, Bols Green Tea
B, Bols Apricot Brandy
C, Bols Elderflower
D, Bols Natural Yoghurt

35. Mit jelent a 'Neat' kifejezés?
A, Szobahőmérsékleten, jég nélkül
B, Jég nélkül
C, Jégre töltve
D, Egy kísérő pohár vízzel felszolgálva

36. Melyik rum való a Cuba Libre-be?
A, Bacardi
B, Havana
C, Mount Gay
D, El Dorado

37. Mi a Puncs meghatározása?
A, Alkohol, citrus, víz/tea, fűszerek
B, Alkohol, ízmódosító anyag, keserű, víz/tea
C, Alkohol, tejtermék, víz/tea, cukor, gyógy- és fűszernövények
D, Alkohol, citrus, cukor, szóda/gyümölcslé

38. Mi a Sling meghatározása?
A, Alkohol, citrus, cukor, víz/tea, fűszerek
B, Alkohol, cukor, víz
C, Alkohol, tejtermék, víz, cukor
D, Alkohol, cukor, citrus

39. Hol és mikor jelent meg először a 'cocktail' kifejezés?
A, 1806, Hudson
B, 1803, Albany
C, 1796, London
D, 1723, Dublin

40. Milyen alkoholokat ismertek New York-ban a koktél első meghatározása idején?
A, Rum, brandy, whisky, genever
B, Genever, tequila, rum, whisky
C, Rum, arrack, whisky, brandy
D, Genever, brandy, whisky, tequila

41. Vajon a legtöbb vendég miért asszociál a trópusokra, ha koktélról van szó?
A, Mert csak nyaralások alkalmával isznak koktélt
B, A Tiki bárok miatt (1934-től az 1960-as évekig)
C, A luxushajós nyaralások miatt
D, A Cocktail című film miatt (1988)

42. Melyik országban fogyasztják a legtöbb genever-t?
A, Hollandia
B, Argentína
C, Nigéria
D, Belgium

43. Mi a különbség a citrom és a lime között? (Kifejtős kérdés)

44. Honnan ered a "Dutch Courage" (holland merészség) kifejezés? (Kifejtős kérdés)

45. Ki volt Ernest Hemingway? (Kifejtős kérdés)

46. Sorold fel egy koktéllap 7 elemét. (Kifejtős kérdés)

47. Sorolj fel 6 koktélkészítési eljárást. (Kifejtős kérdés)

48. Mi az erjesztés/fermentáció? Mi a lepárlás/desztillálás? (Kifejtős kérdés)

49. Honnan kapta nevét a New York Yankees? (Kifejtős kérdés)

50. Mi a különbség a gin és a genever között? (Kifejtős kérdés)


1 megjegyzés:

  1. Gratulálok a döntősöknek!
    Csak azt sajnálom hogy itthon más képvisel a Bols mint külföldön.
    Boutiq bár csak így tovább!!!

    VálaszTörlés