Ez a könnyen mozgatható, gyorstüzelő löveg bámulatos újításokat mutatott be a harctéren. Az elsőként megemlítendő változás az addigi ágyúkkal szemben az a hidraulikus ütközés-gátló volt, ami lecsökkentette a fegyvercső visszarúgását annyira, hogy a két kerék lefékezése elég volt ahhoz, hogy ne kelljen minden egyes elsütés után újra a kiinduló helyzetbe visszatolni az ágyút és újra célozni.
A félautomata töltőszerkezetének köszönhetően percenként akár 20 lövést is leadhatott rövidebb ideig. Gyorsaságának és pontosságának köszönhetően korszakának legjobb gyorstüzelő ágyújának tartották. A franciáknak az Első Világháború kezdetekor közel 4000 darab hetvenötösük volt. Mire befejeződött a háború, addigra már több mint 12000 ágyú hagyta el a gyárat. Egyes források szerint 4500 löveg még a Második Világháború kezdetekor is szolgálta a Francia Hadsereget.
1915-ben a párizsi New York bárban Harry MacElhone skót származású bartender egy számunkra sokkal nagyobb jelentőséggel bíró hetvenötöst alkotott meg. Azért nevezték el így az italt, mert ez a koktél is - finoman szólva - levesz a lábadról, csak úgy mint a keresztapja. Először nyomtatásban a "The Savoy Cocktail Book" 1930-as első kiadásában jelent meg, itt még ginnel, majd a "The fine art of mixing drinks" 1948-as könyvében említi meg David Embury, már konyakkal. Azt írja: "helyettesíthetjük a konyakot ginnel, de akkor már nem hívhatjuk franciának." Szembeszállnék az amúgy általam nagyra tisztelt szerzővel és én inkább úgy oldanám meg ezt a nemzeti kérdést, hogy francia gint raknék az italba. Legyen az Citadelle, G-vine, vagy akár Saffron gin.
Egy másik forrás szerint az ital a londoni Buck's Clubban dolgozó MacGarry nevéhez fűződik, ahonnan Franciaországon keresztül utat talált magának az alkoholtilalommal küszködő Amerikába, ahol is elérte a népszerűségének csúcsát. Bármelyik legenda is legyen igaz, egy remek koktélról van szó, amely a filmtörténelem egyik remekművében - a Casablancában - is feltűnik.
French 75
3cl francia gin
1cl frissen facsart citromlé
1cl cukorszirup
Rázzuk össze shakerben az összetevőinket, majd szűrjük egy lehűtött pezsgőspohárba.
Öntsük fel francia pezsgővel.
Díszítsük citrom héjával.
Volt egy kedves vendégem akinek kedvenc koktéljai közé tartozott a French 75.
VálaszTörlésAnnyi különbséggel hogy 2cl Absintot kért még bele
ZSENIÁLIS.
Ki fogom próbálni!
VálaszTörlésIgen a franciák úgy szeretik, bár a legtöbb ember ízlésének túl sok lenne a 2 cl. Köztes megoldás, ha a poharat bevonod némi abszint-permettel.
VálaszTörlésDe jók is ezek a champagne koktélok. Kár, hogy Budapesten egyik vendéglátó helyen sem -tisz.kiv.- látnak túl a (rosszul elkézsített) Bellinin. Classic champagne cocktail, Rossini, Mimosa, Russian Spring Punch - ezek mind nagyszerű italok.
Cukrozott tömény pezsgővel? Nee, ez nagyon gonosz:) Egyszer megjártam egy ilyennel, azóta jobban félek tőle, mint a bunny hug-tól...:)
VálaszTörlés