2012. március 25., vasárnap

A "nagyon jó" koktél titkai

Trader Vic (1902-1984) nevéhez sok-sok legendás, finom koktél receptje fűződik! Mégis van egy, mely mind közül kiemelkedve, kiérdemelte a "nagyon finom" nevet és 1944 óta is töretlen népszerűségnek örvend... Tény, hogy az évek alatt ezer féle változat látott napvilágot - néhány jó és persze több rossz - amik mindentől függetlenül mindig előkelő helyet kaptak az itallapokon.






Remélem sokan rájöttetek, hogy a Mai Tai nevű koktélról lesz szó ebben a bejegyzésben, ami a Tiki egy ikonikus képviselőjévé nőtte ki magát. Az ital a 17 éves Wray and Nephew rum köré lett felépítve 1944-ben. Ezt Trader Vic megízesítette egy lime levével, egy kevés mandulasziruppal és triple sec-kel. A legenda szerint megmutatta néhány barátjának, akik történetesen Tahitiről látogatták meg, majd az egyikük - miután belekóstolt - azt mondta rá: "Mai tai roa!" (Ez annyit tesz: Nagyon jó/finom). Innen jött az ital neve. (Érdekességképpen megemlíteném, hogy Don the Beachcomber már 1933-ban csinált egy hasonló nevű, ámbár teljesen más összetevőkből álló koktélt. Mégis Trader Vic változata lett híresebb.)


Mai Tai (Trader Vic 1944)
2oz 17 éves Wray and Nephew jamaikai rum
Egy egész lime leve
1/2oz Holland DeKuyper Orange Curaçao
1/4oz Trader Vic's Rock Candy Szirup (2:1 arányú cukorszirup)
1/2oz French Garnier Mandula Szirup
Az összetevőket shakerben összerázzuk és tört jégre öntjük.
Dísz: menta csúcs.


Manapság megtalálhatunk fehér és barna - kubai - rumot, grenadint, ananászlevet, narancslevet, amarettót, vagy akár apricot brandyt a Mai Tai receptekben. Sajnos egyik sem adja vissza azt az ízhatást, amit az eredeti ital képviselt, így a hazai köztudatban is egy torz kép alkult ki erről az amúgy remek koktélról. Még egy alkoholmentes változatba is belefutottam a neten szörfözve. Érdekes...


Nem hiszem, hogy van olyan cocktail bár Magyarországon, ahol tartanának 17 éves Wray and Nephew-t (abban sem vagyok biztos, hogy még mindig gyártják), ezért leírok egy receptet, ami elég közel áll az eredetihez és kis utánajárással beszerezhető alapanyagokból áll. Persze kinek mit enged meg a pénztárcája...


Mai Tai
3cl jamaicai rum (pl.: Wray'n'Nephew, Appleton, Plantation) 
3cl martinique-i rum (pl.: St. James, Rhum Clement)
1,5cl Orange Curaçao (pl.: DeKuyper, Bols, Cointreau)
1,5cl Mandula szirup
Egy egész lime leve

Az összetevőket shakerben összerázzuk és tört jégre öntjük.
Dísz: menta csúcs.


4 megjegyzés:

  1. A J. Wray&Nephew-nál már tervbe van véve a 17 éves piacradobása egy-két éven belül. Addig is az Appleton dark remek helyettesítő (ugyanaz a cég), orange curacaonak tapasztalataim szerint pedig Luxardo a legjobb. Tudomásom szerint a "Mai tai roa ae" szó szerint nem evilágit, átvitt értelemben pedig legjobbat jelent.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük az infót! Nem mellesleg gratulálunk Kedves Névtelen! Az első hozzászóló a Báratlan Báros blog történetében :)

      Törlés
    2. Nagyon jól eltaláltátok ezt a blogot. Érdekfeszítő és tele van naprakész és hasznos infókkal, ami nem mondható el a többi hasnló jellegű magyar vebszájtról. Gratulálok! :) Annak ellenére, hogy nincs komment, rengeteg ismerősöm olvasgatja az cikkeket, szóval csak így tovább!

      Törlés
    3. Köszi a pozitív visszajelzést! Nagyon jól esik! Bízom benne, hogy hamarosan több hozzászólást is olvashatunk a báratlan bároson! Mi pedig igyekezni fogunk továbbra is érdekfeszítőek és naprakészek lenni! :)

      Törlés