Ez nem más mint a vörös. Forradalom, húsvéti piros tojás, vörösingesek, Liverpool FC, kommunizmus, piros betűs ünnep, vörösbegy, a bohóc orra, vöröshagyma, piroslámpás ház, vöröskereszt, Ferrari... Ami számunkra mindezeknél fontosabb: a GRENADIN!
Sajnos a legtöbb kereskedelmi forgalomban lévő grenadin nem az, aminek látszik. De mi is a grenadin? Napjainkban leginkább piros színezék, de valójában gránátalma szirup. A gránátalma egy nagyon egészséges gyümölcs, amit már több ezer éve fogyasztanak az emberek. Iránban - ami a gyümölcs őshazájának tekinthető - még ma is vadon terem. A gránátalmafa termése 5-12 centiméter kerületű és akár 1400 mag is található benne. Megemlítik az Ószövetségben és a Koránban is, sőt a görög mitológiában is hallhatunk felőle. Magas a C-vitamin és az antidioxidáns tartalma. Segíthet csökkenteni a szívbetegségek, a köszvény és egyes rákbetegségek kockázatát is.
A hazai italos polcokon megtalálhatjuk a nagyobb márkák grenadin szirupjait, például Bols, DeKuyper, Marie Brizard, Finest Call, Monin és Fabbri termékeket. Ha nem akarjuk, hogy a boltban vásárolt grenadin terrorizálja a kerti koktélpartinkat, akár otthon is elkészíthetjük azt... viszonylag egyszerűen! Kézi citromfacsaróval nyerjük ki a félbevágott gránátalma levét, adjunk hozzá cukrot, melegítsük - de ne forraljuk - össze a tűzhelyen az összetevőket, hagyjuk kihűlni, majd palackozzuk a házi készítésű grenadinunkat!
Én kb. 2-2,5 deciliter grenadin szirupot kaptam a következő recepttel:
1,8dl frissen facsart gránátalmalé (ezt 2db gyümölcsből facsartam ki)
180gr cukor
Adhatunk hozzá egy kevés vaníliát, vagy pár csepp narancsvirág vízet is, de vigyázzunk, ne vigye el nagyon a gránátalma édes-savanykás ízét!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése