2012. április 2., hétfő

A szivárvány első színe...


Ez nem más mint a vörös. Forradalom, húsvéti piros tojás, vörösingesek, Liverpool FC, kommunizmus, piros betűs ünnep, vörösbegy, a bohóc orra, vöröshagyma, piroslámpás ház, vöröskereszt, Ferrari... Ami számunkra mindezeknél fontosabb: a GRENADIN!


Ha jó koktélt akarunk inni, fontos, hogy minőségi alapanyagokat kell használjunk az elkészítésnél. Ez elsőre nem is  tűnik olyan nehéz feladatnak, de mi van akkor, ha történetesen egy Bacardi Cocktail-t, egy Pink Lady-t, egy El Presidente-t, vagy - ne adj Isten - egy Shirley Temple-t szeretnénk legurítani. Ezen italok közös és meghatározó összetevője a grenadin, ami manapság már nem azt a minőséget - meg persze ízt és összetevőket - képviseli, amit megalkotása és virágzása idején. 


Sajnos a legtöbb kereskedelmi forgalomban lévő grenadin nem az, aminek látszik. De mi is a grenadin? Napjainkban leginkább piros színezék, de valójában gránátalma szirup. A gránátalma egy nagyon egészséges gyümölcs, amit már több ezer éve fogyasztanak az emberek. Iránban - ami a gyümölcs őshazájának tekinthető - még ma is vadon terem. A gránátalmafa termése 5-12 centiméter kerületű és akár 1400 mag is található benne. Megemlítik az Ószövetségben és a Koránban is, sőt a görög mitológiában is hallhatunk felőle. Magas a C-vitamin és az antidioxidáns tartalma. Segíthet csökkenteni a szívbetegségek, a köszvény és egyes rákbetegségek kockázatát is.


A hazai italos polcokon megtalálhatjuk a nagyobb márkák grenadin szirupjait, például Bols, DeKuyper, Marie Brizard, Finest Call, Monin és Fabbri termékeket. Ha nem akarjuk, hogy a boltban vásárolt grenadin terrorizálja a kerti koktélpartinkat, akár otthon is elkészíthetjük azt... viszonylag egyszerűen! Kézi citromfacsaróval nyerjük ki a félbevágott gránátalma levét, adjunk hozzá cukrot, melegítsük - de ne forraljuk - össze a tűzhelyen az összetevőket, hagyjuk kihűlni, majd palackozzuk a házi készítésű grenadinunkat!





Én kb. 2-2,5 deciliter grenadin szirupot kaptam a következő recepttel:
1,8dl frissen facsart gránátalmalé (ezt 2db gyümölcsből facsartam ki)
180gr cukor


Adhatunk hozzá egy kevés vaníliát, vagy pár csepp narancsvirág vízet is, de vigyázzunk, ne vigye el nagyon a gránátalma édes-savanykás ízét!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése