Egy csúnya gumó, amivel találkozhatunk a konyhai felhasználás mellett, a természetes gyógyításban és igen... akár meg is ihatjuk.
Kis történeti áttekintés: A gyömbér Dél-Kelet Ázsiából származik. Ismerték és használták az ókori Egyiptomban és Görögországban is. Európába valószínűleg a rómaiak hozták be. Hatalmas népszerűségnek örvendett már akkor is. Nem csak fűszerként és afrodiziákumként, hanem gyógyításra is használták. Kiválóan hat emésztési problémákra,
hányinger ellen (a terhesség alatti reggeli rosszullétekre is megoldást jelenthet), gyulladáscsökkentő és a nátha, vagy a torokfájás kezelésében is segíthet. Komplex felhasználhatóságának és ízének köszönhetően gyorsan elterjedt az öreg kontinensen. Volt olyan időszak is, amikor 1 uncia gyömbér áráért akár egy juhot is vehettünk. Az Újvilágba a spanyol hódítók révén jutott el. Észak-Afrika, a karib térség - Jamaikával az élen - és Brazília fontos termesztő területté vált.
Az 1700-as években a britek elkezdtek gyömbérsört gyártani, majd a hódításaik során a gyarmataikon is meghonosították ezt a növényt és vele együtt az italt is. Eleinte igen magas - akár 11% - alkoholtartalma volt, de egy angliai törvény az 1800-as évek közepén 2%-ra limitálta. Később az amerikai alkoholtilalom még ezt a 2%-ot sem nézte jó szemmel, így a gyömbérsör eltűnt a boltok polcairól és a bárokból, a helyére Ginger ale került.
A napjainkban kapható gyömbérsöröknek már NINCS ALKOHOLTARTALMA. Azért hívják sörnek, mert a szénsavasságát - egy részét legalább is - erjesztésnek köszönheti. Intenzívebb gyömbér íz, nincs szinezék, nincs mesterséges adalékanyag, mint a gyömbér ízű üdítőknél (Canada dry, Kinley...).
Hazai viszonylatban is egyre több embert hódít meg a gyömbérsör. Leginkább delikátesz boltokban lehet kapni, de néhány bárban is felkerült már az ital-, illetve a koktéllapra. Én eddig négy márkával találkoztam:
Old Jamaica Ginger Beer - Jamaikai gyömbérből. Állítólag Nagy-Britannia kedvenc gyömbérsöre.
Fentimans Ginger Beer - Ázsiai gyömbérből készül Angliában. A cég honlapja szerint hét napig érnek össze az alapanyagok, mielőtt a palackba kerülne az ital.
Crabbies Traditional Cloudy Ginger Beer - Egy 1801-es recept alapján készítik Skóciában.
Levi Roots Jamaican Ginger beer - Jamaikai gyömbérből, lime és méz ízesítéssel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése